Hi there, we also have an English version of our website! Switch to english.

Sterren, titels, recensies en het gewogen gemiddelde

Sterren

Alle IENS-proevers kunnen sterren verdienen. Zo zien alle gebruikers van iens.nl bij een recensie hoe ervaren de proever in kwestie is.

Hoe meer recensies je schrijft, hoe meer sterren je verdient, met een maximum van vijf sterren voor de meest ervaren proevers. Het helpt ook als andere proevers jouw recensie nuttig vinden.

Titels

Bij elke ster die je verdient, hoort een titel. Iedereen die voor het eerst een recensie schrijft krijgt de titel Proever in spe en heeft nog geen ster.

Meer inzicht

Bij elke recensie en op het proeversprofiel is te zien hoeveel sterren een proever heeft. Het laat zien hoe ervaren de proever is die de recensie heeft geschreven.

Aan de hand daarvan kun je als gebruiker van iens.nl beter inschatten hoeveel waarde je aan de ene recensie toekent ten opzichte van een andere.

Naam, faam, fun en meer...

Je bouwt een reputatie op en geniet als ervaren proever meer aanzien naarmate je meer sterren verdient. Bovendien tellen jouw recensies zwaarder mee bij het berekenen van het gemiddelde naarmate je meer sterren verdient.

Recensies verliezen hun geldigheid na twee jaar. Ze tellen niet meer mee bij het berekenen van het gewogen gemiddelde en jouw sterrenrating. Het kan dus voorkomen dat je sterren verliest na een inactieve periode.

Voor proevers met vijf sterren liggen er leuke extra's in het verschiet...

Nieuwe recensie

Een recensie schrijven op iens.nl is heel eenvoudig. Je geeft cijfers voor Eten, Service en Decor en schrijft een korte tekst over je ervaring in het restaurant.

De tekst is direct na het indienen van je recensie zichtbaar op de site, de cijfers niet. Deze zijn pas zichtbaar en tellen pas mee nadat de redactie jouw recensie heeft goedgekeurd.
 

Gewogen gemiddelde

Bij het berekenen van de gemiddelde cijfers voor Eten, Service en Decor gaat het niet alleen om de door proevers gegeven cijfers, ook het aantal recensies dat een restaurant heeft, speelt een rol. Een cijfer dat gebaseerd is op twintig recensies is immers betrouwbaarder dan een cijfer gebaseerd op drie recensies. In de statistiek noemt men dit het Bayesiaanse gewogen gemiddelde, een methode die ze bijvoorbeeld ook gebruiken op IMDb, de grootse filmrecensiesite ter wereld.

Meer ervaring, groter gewicht

De recensies van proevers met meer ervaring hebben een grotere invloed op de cijfers van een restaurant dan die van beginnende proevers.

Naarmate een proever meer sterren verdient, tellen de de door hem of haar gegeven cijfers zwaarder mee bij het berekenen van de eindcijfers van een restaurant. Zo tellen de recensies van proevers met vijf sterren (Meesterproever) voor 200% mee en die van proevers die hun eerste recensie schrijven (Proever in spe) slechts 50%.

Oude recensies minder relevant

Doordat restaurants zich constant ontwikkelen, verliezen recensies na verloop van tijd hun relevantie. De leeftijd van een recensie is daarom de derde en laatste factor die meespeelt bij het bepalen van de cijfers voor Eten, Service en Decor. Naarmate een recensie veroudert, neemt ook de invloed op het cijfer af. Na een periode van twee jaar tellen de recensies helemaal niet meer mee.

Door deze drie factoren mee te laten wegen bij het bepalen van de cijfers voor Eten, Service en Decor, worden deze nog betrouwbaarder voor gebruikers van iens.nl en eerlijker voor restaurants!

Waar gaan we eten?

© IENS 1999 - 2014 Alle restaurants in Nederland, met recensies van hun gasten