Hi there, we also have an English version of our website! Switch to english.

Recensies

van Gijs Tilanus

Gijs Tilanus

Gijs Tilanus

Proever in spe

Recensies

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Goed

  • Goed

In honderd jaar niet bij een Griek gegeten, maar ook voor degenen die niet speciaal liefhebbers van de Griekse keuken zijn is het bepaald geen straf om bij Mykonos te eten. Zeer verse en zeer smakelijke ingrediënten, uitstekend verzorgde gerechten. Hoge kwaliteit eten voor een uitermate bescheiden prijs. Zeer attente bediening.

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Uitstekend

  • Uitstekend

Ongendadig goed gegeten. Er is geen – Amsterdams – restaurant dat kan wedijveren met de orgastische papillenverwennerij dat dit etablissement in al zijn onopgesmuktheid biedt. Werkelijk ieder onderdeel van de maaltijd, van olijf tot saus tot wijn tot aardappel tot vis & vlees tot groente tot espresso tot chocoladesensatie – het is zo subliem dat er welhaast sprake moet zijn van goddelijke inmenging. Het interieur en de bediening zijn prima. (Voltijds vegetariërs keren evenwel leegmagig huiswaarts.)

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Goed

  • Goed

Spring is aan zijn naam verplicht een amuse te serveren met een miniloempia. Dat typeert meteen de ambivalentie van de naam en van de keuken: westers met Aziatische invloeden. Het vergt groot talent om die twee keukens op een harmonieuze manier te combineren. Bij de amuse ging het enigszins mis: het vet waarin de loempia’tjes waren gebakken was niet heet genoeg waardoor het deeg en de vulling te veel vet hadden opgezogen. De kerriesaus erbij was een te platvloerse specerij. Bij de voorgerechten waren de smaken niet in balans. Met de carpaccio van coquilles en zee-egel was op zich niets mis (al leken de twee volslagen identiek), maar de gefrituurde mosselen waren te sterk naast de subtiele smaak van de andere zeebewoners en de contrasterende textuur was storend in plaats van verrassend. De avocadocrème droeg ook niet positief bij. Het andere voorgerecht bracht werkelijk prachtige tonijn, dieprood vlees, volmaakt kort gebakken. De gember erbij bleek een geslaagde combinatie, alleen kwam de overigens geweldige inktvis door de gember in de verdrukking. Het was al beter geweest de ingrediënten niet te stapelen maar naast elkaar te serveren. Bij het ene hoofdgerecht waren de smaken weer niet in balans. De fazant was boterzacht en heerlijk, maar de beloofde witlof was karig en helaas te zoet. De garnerende eendenlever was een feest, dat moet gezegd. Het andere hoofdgerecht was meer dan uitstekend: malse kalfssukade, zachte, smaakvolle zwezerik. Alleen van de truffel kwam weinig terug. De kazen waren uitgesproken.
Een indrukwekkende wijnkaart. Overigens was de menukaart eveneens zeer indrukwekkend en het was een kwelling te moeten kiezen.

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Matig

  • Matig

Afgelopen vrijdag bij Luden geluncht. Het brood en de boter waren heerlijk, maar verder was het bedroevend: de espresso was lauw en slap, de wijn was karakterloos, de sla ontsteeg het niveau van de Febo niet. Bediening en ambiance prima, maar dat kan de kwaliteit van het eten en drinken, of het totale gebrek daaraan, niet compenseren.

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Goed

  • Goed

De inrichting van Fyra is een tikkeltje ordinair, maar het licht is aangenaam, de akoestiek is uitstekend en de onnadrukkelijke maar onmiskenbare aanwezigheid van de keuken is prettig.

Over de prosecco-trend heeft Fyra zich serieus gebogen: naast prosecco kun je cava en champagne per glas bestellen. De wijnkaart is sowieso alleraardigst en het personeel kan er veel over vertellen. De amuse was wat al te obligaat: de salsa van zalm, avocado en ui had ook achterwege kunnen blijven. De salade van vergeten groente was teleurstellend: de groente kwam niet tot haar recht. De zwezerik was aan een kaneelstokje gespietst, wat origineel was, maar niet per se een smaaksensatie opleverde. De bisque van kreeft was verfijnd en luchtig, niet te krachtig zoals een bisque soms kan zijn, maar de ravioli van kreeft die erin zat was droog van binnen, en het deeg had helaas iets weg van kauwgom. Ze hadden beter een paar mooie stukken kreeft erin kunnen leggen. De eendenlever had een bijzonder intense smaak (toevoeging van cider?); de garnering was wel erg zoet (abrikoos met een soort van gegrilde Weespermoppen). De Noordzee-tong was helemaal goed: vol van vlees en smaak, krokant en zacht. De spinazie erbij was uitmuntend. De zoete amuse na het hoofdgerecht was overdadig zoet; had ook achterwege mogen blijven. De kazen van Kef waren subliem. De bediening is betrokken en vriendelijk. Kortom: bij Fyra is het redelijk prima toeven.
Nadeem en Gijs

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Goed

  • Goed

De gegrilde groente was heerlijk rokerig (de ui en de aubergine hadden iets gaarder gemogen), de pulpo was bijzonder zacht en smaakvol, de gegratineerdheid van de mosselen niet te overheersend. De pizza was de op een na beste van Amsterdam, de dorade was zalig en de aardappeltjes met schil en rozemarijn uit de oven waren subliem. Erg fijne wijnkaart, met van alle klassiekers een aangename en betaalbare vertegenwoordiger, per glas, karaf of fles. Leuke desertwijnen.
Toch kwam de verwachting niet helemaal uit: De Italiaan heeft te veel couverts en te veel – jong, tamelijk onervaren – personeel voor een intieme en persoonlijke sfeer. De zorgvuldigheid waarmee het eten was bereid, de kwaliteit van de ingrediënten en de bereiding leken niet te stroken met het lopende-bandgehalte alsmede het zuchten en steunen van de bediening.

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Uitstekend

  • Uitstekend

De ambiance van Le Restaurant is sfeer- en smaakvol, de bediening is uiterst attent, correct en vakbekwaam, het eten is verfijnd. Een schier eindeloze stoet culinaire kunstwerkjes werd ons voorgeschoteld, het ene gerechtje nog subtieler en fraaier dan het ander. De proporties waren goed verdeeld over de avond, al vond Suzanne het aandeel toetjes niet helemaal in balans (na de kaas nog vier zoete nagerechtjes). Omdat je eet wat de pot schaft staan er geen heel uitgesproken ingrediënten op het menu, maar laten we wel wezen: alles was lekker. Le Restaurant lijkt op een ster af te stevenen.

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Uitstekend

  • Uitstekend

Op een plek in het centrum waar toeristen menen het wezen van Amsterdam te treffen en dat Amsterdammers ervaren als een bezette enclave, bevindt zich een steegje dat Harry Potter-associaties oproept als je erdoorheen loopt en uitkomt bij Blauw aan de Wal. Een groter contrast tussen de rode lichten op de Oudezijds Achterburgwal en het culinaire walhalla dat erachter verborgen is lijkt ondenkbaar.
Een avondje eten bij Blauw aan de Wal is een onbehoorlijk aangename ervaring, je wordt er schaamteloos in de watten gelegd.
Het interieur ademt historie en charme uit. De verlichting is volmaakt. De bediening is persoonlijk, hoffelijk, buitengewoon vakkundig en waanzinnig attent. Zodra brood/olie/wijn/hapjes ook maar enigszins dreigen op te raken worden ze al – onnadrukkelijk, vanzelfsprekend en onopvallend – bijgevuld, aangevuld of bijgeschonken.
De kaart is helder (per gang vlees, vis of vegetarisch) en de gerechten zijn werkelijk verrukkelijk. De wijnkaart is uitgebreid, divers en verrassend. Zelfs de koffie is waanzinnig lekker.
Geen pretentie, wel excellentie.

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Uitstekend

  • Uitstekend

Afgelopen vrijdag voor het eerst bij Singel 101 gegeten. Wat een feest! De ambiance is warm en modern, het personeel is bijzonder gastvrij en persoonlijk (maar niet te), het eten is helemaal heerlijk, het brood wordt permanent aangevuld (en we hebben wel vijf mandjes verorberd, want het was erg lekker brood), de wijn was fijn –alles was goed! En de rekening was belachelijk bescheiden, alsof we in een eetcafé hadden gezeten, terwijl de kwaliteit en de presentatie toch echt die van een heel behoorlijk restaurant zijn.

Gijs Tilanus
  • Recensies in de afgelopen twee jaar
    0 goedgekeurde recensies
    0 recensies nuttig bevonden

Proever in spe
  • Redelijk

  • Redelijk

Als je honger als een paard hebt dan is Reuring misschien niet de meest geschikte horecagelegenheid om die te stillen. De kaart is compact edoch overheerlijk, de gerechten zijn zalig, de wijn is goed, maar voor een grote maag is een bezoek aan Reuring niet al te bevredigend (of zijn wij nou zo onrepresentatief grote eters?). Het interieur past precies bij de sfeer die wordt beoogd: het is een eetcafé-plus. Het zit in tussen een restaurant en een kroeg-waar-je-ook-kunt-eten (dan was er wel patat als bijgerecht geweest...). Gezellig, smaakvol en hip. De belichting is prettig. De bediening is bescheiden en attent (zonder dat we erom vroegen kregen we een riante karaf water). Gijs vond het personeel te bescheiden, maar dat kwam doordat hij honger had (en bleef houden). Soms kan dat het oordeel – onterecht – negatief beïnvloeden.

Waar gaan we eten?

© IENS 1999 - 2014 Alle restaurants in Nederland, met recensies van hun gasten