kritischegenieter

Proever sinds 19 augustus 2011

Overzicht

De laatste recensies:

26 maart 2013

In den Doofpot afficheert zich als wijnrestaurant en juist dat aspect heb ik, wegens vervoer per motor, maar beperkt kunnen uitproberen. De inrichting is sfeervol, het welkom hartelijk. We kozen voor het viergangenmenu menu, dat zich in opvolgende verrassingen ontvouwde. Als 'knabbel vooraf' chips van truffelaardappels met dip van truffelmayonaise en daarnaast rookamandelen. Het voorgerecht was een taartje van tonijn, kreeft, gemarineerde aardappel op een salade van frisse aardappel en groenteblokjes. Mooi in balans, jammer dat de frisheid niet alleen in de smaak zat maar ook in de serveertemperatuur, waardoor naar mijn smaak niet alle ingrediënten voldoende tot hun recht kwamen. Het tussengerecht bestond uit een stukje gebakken rogvleugel op een zalf van doperwten, met halve miniwortel en groene aspergepuntjes. Mooi combinatie. Eendeborst als hoofdgerecht met een jus met vijfkruiden was mooi gegaard en niet te bescheiden geportioneerd. Het nagerecht, voorafgegaan door een dessert amuse, bestond uit diverse bereidingen van peen: wortelijs en 'puddingtoffees', mooi geserveerd met een kruimelstructuur. Uitstekende koffie na, met fantasierijke friandises(o.a. bloempotje met chocolademousse).

Bij het afrekenen bleek dat de twee 'chauffeursglaasjes' wijn als één glas werden afgerekend. Dat maakte de zeer positieve ervaring compleet.

Gegeten op: 26 maart 2013.
1 van de 1 proevers vindt dit nuttig.

In den Doofpot

Frans-internationaal
Turfmarkt 9
Leiden
€39,-

18 maart 2013

Brasserie kwaliteit op niveau, dat is de korte samenvatting van mijn ervaring bij de Ysbreeker. Als start up een worst van Brandt & Levie. Deze superkwaliteit uit Baambrugge komt hier op een plank met lekker stevig brood. Als introductie een zestal Gillardeau oesters. Mooi van smaak en traditioneel geserveerd. Daarna paté van wild zwijn, pruimen & cornichons. Disgenoot genoot de pompoen & knolselderijsoep. Het hoofdgerecht, skrei (kabeljauw), stal de show. Mooi gebakken en vol van smaak. Vergezeld van TOP aardappelpuree en pastinaak.
Ik was positief verrast!!
En als extra: de hond mocht mee en werd goed verzorgd met telkens een vers bakje water. Top!

Gegeten op: 13 maart 2013.

De Ysbreeker

Weesperzijde 23
Amsterdam
€29,-

13 maart 2013

Te vroeg komen is, vanwege de huiskamersetting zonder opvang, niet mogelijk. We hebben dus om de hoek nog maar even wat gedronken. Nadat we ons op het aangegeven tijdstip hadden vervoegd ontspon zich een uiterst verzorgde avond met een culinair avontuur op hoog niveau. Le Restaurant werkt net één menu per avond, dus kiezen is er niet bij (mar natuurlijk is er wel ruimte om aan te geven wat je niet kan/wil eten). Een zestal amusehapjes, allemaal even creatief. Voorgerecht en soep volgen in een adequaat tempo en bieden hetzelfde genot, zowel qua presentatie als qua smaak. Het hoofdgerecht (mooi bereide eend) sloot aan in deze reeks. Alles van een opmerkelijk niveau.
Het bijpassende wijnarrangement ondersteunde daadwerkelijk. De verdeling tussen 'chauffeursglazen' en een extra glas voor de niet rijdende disgenoot werd subtiel gearrangeerd.
Opvallend is de wijze waarop het team je 'in de watten legt'. Adequate persoonlijke aandacht, goede uitleg bij alle gerechten door alle serverende medewerkers(zowel witte als zwarte brigade) en een daadwerkelijk gevoel uiterst welkom te zijn.
Qua ruimte klein, qua inrichting de sfeer van een chique huiskamer. Echter zonder het gevoel te hebben 'opgepropt' te zitten of last te hebben van overmatige geluidsoverdracht. Ook dat draagt bij aan een warm gevoel.

Gegeten op: 6 maart 2013.

Le Restaurant

Frans
Tweede Jan Steenstraat 3
Amsterdam
€72,50

De meest recente favorieten:

Deze proever heeft nog geen favorieten toegevoegd.