Recettes pour bien vivre

In prachtig schoonschrift, hier en daar geïllustreerd met fijne pentekeningen, stonden allemaal Franse klassiekers opgeschreven in 1870 voor Mademoiselle Marie Polie, die volgens het opschrift ‘ni cuisinier ni gourmand’ was, ofwel: iemand die duidelijk wegwijs gemaakt moest worden in de culinaire geneugten van het leven.

Via via kwam dit bijzondere schriftje in handen van Manfred Meeuwig, in Amsterdamse culinaire kringen bekend als de olijfolieman maar van oorsprong kok, receptenmaker en een groot liefhebber van de klassieke Franse keuken. “Hoe gelukkig kun je worden van lekker gewoon Frans eten!”

Het hele schriftje voor Marie bleek vol te staan met juist die gerechten die Meeuwig zo graag voorgeschoteld krijgt, het vormde de basis voor het boek ‘recepten voor het goede leven’. Eraan toegevoegd werden klassieke Franse recepten die nooit verloren mogen gaan zoals parelhoen met kool, Bouillabaisse en hachis parmentier om er maar een paar te noemen.

Een paar jaar geleden vond Maria de Haan bij een antiekwinkeltje in Frankrijk een bijzonder schriftje. Ze bladerde er voorzichtig doorheen en raakte meteen geïmponeerd door de eenvoud van de klassieke gerechtjes waar het hele schriftje mee stond volgeschreven.

Manfred vertrok samen met styliste Marjolijn Vonk en fotograaf Sigurd Kranendonk naar het Franse platteland waar ze alle gerechten gekookt, gefotografeerd en natuurlijk ook opgegeten hebben. Het resultaat is een boekje met daarin veel beeld van het originele schriftje en de gerechten en sfeerfoto’s van het Franse platteland.
 recettes_pour_bien_vivre_1

Zo werd de bijzondere vondst van het schriftje een blijvend document en een ode aan de klassieke Franse keuken. Om van te genieten!

Jonah Freud is de eigenaresse van De Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk in Amsterdam en bespreekt elke maand in IENS & OUTS een kookboek. Deze maand is het een boek met klassieke Franse recepten en een bijzonder verhaal.

Lapin à l’estragon - konijn met dragon

1 heel tam konijn
1 el bloem
2 el olijfolie
kippenbouillon, naar wens
zout en peper

Snij het konijn in delen of laat de poelier dit doen. Braad de delen in wat olie mooi bruin aan. Bestrooi met de bloem en blus af met de witte wijn. Voeg een beetje water of kippenbouillon toe. Doe hier de stelen van de dragon en wat zout en peper bij. Laat zachtjes 3 kwartier sudderen.

Schil intussen de worteltjes en snij ze klein. Dop de boontjes. Hak de blaadjes van de dragon fijn. Haal de stelen van de dragon uit de pan. Voeg de room en de groenten en de gehakte dragon toe en laat 10 à 15 minuten doorsudderen. Proef en voeg wat zout en peper toe. Maak af met de lepel mosterd en serveer. Geef er witte rijst of gekookte aardappelen bij en stevige frisse witte wijn of rosé.

Titel: Recettes pour bien vivre (Franse klassiekers voor nu)
Uitgeverij : Terra
ISBN: 9789089892225